Sprawdzone lekarstwo jakim jest marchew i imbir- pomogą na śluz w płucach, grypę czy kaszel.
Czy skuteczna jest marchew i imbir w walce z chorobą ? Oczywiście, że tak! Warzywa te mają dużo odpowiednich składników odżywczych, które pomogą w walce z infekcją.
Marchew ma w sobie dużo właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych, a do tego wiele witamin i minerałów. Bogata jest w witaminę A,C, witaminy z grupy B, potas, żelazo, fosfor i wapń. Składniki marchwi pomagają w walce z chorobą dolnych i górnych dróg oddechowych.
Setki lat temu imbir był stosowany przez mnichów jako lekarstwo na choroby układu oddechowego. Znany jest od wielu lat, jednak w Polsce od kilku dopiero stosowany. Najbardziej znany na choroby jest sok imbirowy z marchewką.
Na grypę, zapalenie oskrzeli, zalegającą wydzielinę lub astmę- stosuj sok marchwiowo-imbirowy.
Składniki:
-
100 gram świeżego imbiru
-
100 gram marchwi
Sposób przygotowania:
Dokładnie obierz warzywa i pokrój na kawałki, następnie wrzuć do sokowirówki i wyciśnij sok. Tak zrobiony sok przelej do szklanki i wypij. Możesz dodać miodu, ale pamiętaj nie rozcieńczaj z wodą.
Dawkowanie:
Wyciśnięty sok pij dwa razy dziennie. Kolejnego dnia zrób nowy sok. Pij sok przez 20 dni, zrób 7 dniową przerwę i możesz powtórzyć kurację. Koniecznie stosuj w przypadku astmy- częstotliwość ataków jest mniejsza.
Dobry lek na kaszel.
Cztery podstawowe składniki czyli imbir, marchew, cytryna i miód zdziałają cuda.
Składniki:
-
4-5 łyżek miodu
-
5-6 kawałków marchwi
-
3 cm kawałku imbiru
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Obierz dokładnie marchew, następnie pokrój na kawałki i gotuj przez kilka minut w niewielkiej ilości wody. Gdy marchew będzie miękka wyjmij ją i wystudź. Za pomocą widelca rozgnieć marchewkę dodaj do niej sok z cytryny i miód. Dokładnie mieszaj do połączenia się składników. Schowaj do szklanego, szczelnie zamkniętego pojemnika i przechowuj w lodówce.
Stosowanie:
Pij 4-5 łyżek syropu do momentu pozbycia się choroby.
Zalety naturalnych leków na podstawie imbiru i marchwi.
Stosowanie naturalnych leków ma wiele właściwości pomagających na stany zapalne stawów, bóle, dodają energii i siły witalnych, usuwają zgagę , a przede wszystkim pomagają w infekcjach. Ze wszystkich warzyw korzeniowych to właśnie marchew ma najwięcej witamin.
Przeciwwskazania do stosowania:
-
cukrzyca
-
przyjmowane jednocześnie leki